22.08.2016.

Otvorena je izložba “Stjepan Grgac – ponos hrvatskog biciklizma”

U subotu 20. kolovoza, u 20.00 sati, uoči održavanja 46. Memorijala Stjepan Grgac, u Muzeju Ivanić-Grada otvorena je izložba “Stjepan Grgac – ponos hrvatskog biciklizma”.

Stjepan Grgac (1909-1960.) bio je najuspješniji biciklist u vrijeme Kraljevine Jugoslavije i višestruki prvak Hrvatske, četverostruki prvak države i pobjednik velikih međunarodnih utrka. Njegov uspjeh na utrci Tour de France iz 1936. nije ponovio nijedah hrvatski biciklist cijelih 67 godina. Izložba u Muzeju Ivanić-Grada nastoji prikazati dio životnog puta i športskih uspjeha ovog velikana hrvatskog biciklizma.

Događaj je u muzejski prostor u parku prizvao velik broj posjetitelja – ljubitelja ovog lijepog i ekološki idealnog športa. Na otvaranju su bili nazočni Krešo i Zlatica Grgac, koji su najviše zaslužni za čuvanje dragocjene obiteljske baštine i uspomene na oca – junaka hrvatskog biciklizma i koji su posudbom eksponata i pružanjem mnogih informacija sudjelovali u pripremanju izložbe.

Izložba je posvećena njihovoj majci, nedavno preminuloj gospođi Zlati Grgac koja je, unatoč visokim godinama, pomno pratila sve Memorijale i čuvala uspomene na prerano preminulog supruga.

Tijekom izložbe prikazivao se i dokumentarni film o Stjepanu Grgcu “Zabilježen u zvijezdama – Stjepan Grgac” koji će se i dalje prikazivati za posjetitelje (urednik i redatelj: Hrvoje Bučar, scenaristi: Mirjana Novak Perjanec i Hrvoje Bučar, direktor fotografije: Damir Bednjanec, montažer: Matija Zajec, proizvodnja: HRT 2014.).

U muzejskom prostoru, gostima su se s nekoliko riječi obratili Vida Pust Škrgulja (ispred Muzeja Ivanić-Grada), Krešo Grgac (predstavnik obitelji Grgac), Mario Biršić (ispred BK Ivanić) i Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada koji je i otvorio izložbu.

U njihovim je riječima izražena želja da se biciklizam i dalje razvija u Ivanić-Gradu – gradu športa i da bogata ostavština velikog čovjeka i sportaša Stjepana Grgca ostane trajni putokaz mladim naraštajima u traženju smisla i ciljeva zdravog života.

Izložba će biti otvorena do 20. rujna kako bi se omogućio i organizirani posjet školske djece i mladeži.

Razgledavanje je moguće tijekom ranije objavljenog rasporeda i to:
UTORKOM, SRIJEDOM i SUBOTOM
od 11.00 do 13.00 sati
ČETVRTKOM i PETKOM
od 18.00 do 20.00 sati

Ulaznice:
5 kuna (školska djeca, studenti, umirovljenici)
10 kuna zaposleni odrasli
Za predškolsku djecu i nezaposlene odrasle ulaz je besplatan.