25.04.2016.

Projekt za branitelje "Postani vidljiv"

Gradonačelnik Javor Bojan Leš je u nazočnosti zamjenika Željka Posilovića 25. travnja 2016. primio predsjednika gradskog Odbora za branitelje Nenada Vujanića, predsjednicu gradskog Socijalnog vijeća Josipu Crnoja Bartolić i predsjednika Zajednice udruga iz Domovinskog rata Gorana Leša, koji su mu predstavili hrvatskog branitelja Hasima Zenilija iz Posavskih Brega, kojem je pružena pomoć u okviru projekta „Postani vidljiv“.

Hasim Zenili je bio bolničar u Sanitetu 65. samostalne bojne Ivanić-Grad, a ima nepokretnu suprugu koju njeguje uz pomoć nezaposlene 26-godišnje kćeri, iako je i sam ozbiljno bolestan i već 6 mjeseci na bolovanju. Na inicijativu Odbora za branitelje i Zajednice udruga iz Domovinskog rata i uz pomoć Grada je do doma obitelji Zenili, koji je malo izvan naselja, dovedena struja. Posjetitelji su gradonačelniku zahvalili na pomoći u ovom projektu, kao i podršci projektu „Postani vidljiv“, a on njima što brinu o braniteljima, koji su za sustav ostali „nevidljivi“.

Projekt „Postani vidljiv“ stručno vodi predsjednica Socijalnog vijeća Josipa Crnoja Bartolić, uz pomoć Odbora za branitelje i Zajednice udruga iz Domovinskog rata, te koordinaciju s Gradom zamjenika gradonačelnika Željka Posilovića. Cilj je kroz anketu snimiti socijalnu i zdravstvenu sliku branitelja s područja Otoka Ivanića, kako bi se osmislili načini za pomoć onim braniteljima koji su u potrebi, a „nevidljivi“.

Do sada je anketu o (ne)zaposlenosti, zdravstvenom i stambenom statusu, problemima u obitelji itd. ispunilo 200 branitelja, a pozvani su je ispuniti svi branitelji s područja Grada Ivanić-Grada i općina Kloštar Ivanić i Križ, i to u prostoriji HVIDR-e u Domu hrvatskih branitelja u Ivanić-Gradu, Omladinska 30, utorkom i petkom od 9 do 12, a srijedom od 13 do 17 sati, ili kod voditeljice projekta „Postani vidljiv“ Josipe Crnoja Bartolić u Centru za socijalnu skrb Ivanić-Grad.

Tekst: Radojka Šporer
Foto: Zdenko Vanjek