22.10.2015.

Svečanost otkrivanja biste Ivana Šveara

Povodom 240 godina od rođenja Ivana Šveara, u srijedu, 21. listopada 2015. u 17,00 sati, ispred Srednje škole Ivan Švear Ivanić Grad održala se svečanost otkrivanja biste tog kapelana, katehete, profesora gramatike, pjesnika, znanstvenika, povjesničara, pisca prve hrvatske povijesti na hrvatskom jezika, čije ime Škola ponosno nosi.

Uz župana Zagrebačke županije g. Stjepana Kožića, koji je otkrio bistu akademskog kipara Ivana Kujundžića, nazočili su mnogi uzvanici iz javnog i kulturnog života Grada i Županije. Posebnu čast učenicima, nastavnicima, svim zaposlenicima Škole i Ivanićanima ukazao je mons. dr Vlado Košić, sisački biskup, koji je bistu blagoslovio.

Vjerujemo da će bista Ivana Šveara biti postojan i trajan, kao uostalom i brački kamen od kojeg je isklesana, podsjetnik svima koji će uz nju prolaziti, da su jezik, kultura, običaji, povijest – identitet jednog naroda.

Zahvaljujemo Zagrebačkoj županiji i Gradu Ivanić – Gradu na pruženoj financijskoj potpori, čime su omogućili ostvarenje ove lijepe priče.  - ravnateljica Ksenija Pavlović

Foto: Zoran Ožetski