23.11.2015.

7. Susret gradonačelnika i poduzetnika

U Termama Tuhelj održava se 19. i 20. studenoga 7. Susret gradonačelnika i poduzetnika, na kojem sudjeluje i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš. Na dnevnom redu su teme: kako financirati potrebe lokalne zajednice primjenom državnih potpora i europskih strukturnih i investicijskih fondova, win-win investicije na lokalnoj razini, partnerstvo poduzetnika i gradova, elektromobilnost, učinci porezne reforme – godinu dana kasnije, te promjene u sustavu komunalne naknade.
 
Uz gradonačelnike i druge predstavnike gradova, sudjeluju poduzeća i poduzetnici s kompatibilnim programima, komunalna poduzeća, banke, razvojne agencije i institucije za regionalni razvoj i upravljanje javnim dobrima.
 
Unatoč naznakama poboljšanja, kriza se odražava na proračune lokalnih zajednica, a investitori sve opreznije gledaju na svako moguće ulaganje. Većina projekata je usporena, a neki dovedeni u pitanje.
 
Financiranje projekata gradskih i lokalnih potreba je sve teže i potrebno je pronalaziti nove modele suradnje gradskih vlasti i poslovne zajednice. Smanjena mogućnost financiranja komunalne infrastrukture i javnih investicija te rastuće potrebe gradova upućuju na pojačanu komunikaciju poslovne zajednice i gradskih vlasti.
 
Susret gradonačelnika i poduzetnika ukazuje na potrebu aktivne ulogu gradova i tijela lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti. Nužno je osvijestiti potrebu i mogućnost da gradovi generiraju poslovnu aktivnost koja će doprinijeti održivom razvoju. U EU je regionalna politika jedna od najvažnijih, a i u Hrvatskoj se sve više pažnje posvećuje važnosti gradova, županija i regija. Kriza je šansa za regionalnu politiku i naglašenu ulogu gradova kao generatora poslovne aktivnosti.