15.05.2015.

Inovacije i ideje mladih predstavljene u Ivanić Gradu

Automatsko zalijevanje biljaka, napa s osjetilom vlage, pametni poštanski sandučić, detektor kozmičkih zraka i automatizirani mješač koktela, to su samo neke od stotinjak zanimljivih rješenja koje su u Ivanić Gradu predstavili nadareni učenici i mladi inovatori iz nekoliko županija. Ondje je drugu godinu zaredom u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić Grad, Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i Udruge inovatora Hrvatske, 14. i 15. svibnja održana Međužupanijska izložba inovacija na kojoj su sudjelovali učenici 15-ak osnovnih i srednjih škola te poduzetnici i obrtnici iz 10-ak tvrtki.

Sedam inovacija zaslužilo je i najbolje nagrade izložbe, zlatne medalje. Zlatom nagrađen rad u kategoriji osnovnih škola Android je aplikacija za daljinsko upravljanje lego robotom mladog robotičara iz Inovatorskog kluba Popovača, Dorijana Ledvaja. U kategoriji srednjih škola zlatnu medalju dobili su Martin Sokolović iz Srednje strukovne škole Samobor za uređaj za automatsko mjerenje prostora i Kristijan Vein iz Tehničke škole Kutina za ICEWEAR – zaštitu zrakoplova od leda. Zlatom su nagrađeni i mladi ivanićgradski inovatori Tin Biršić za Cloud Security System i Ivan Kožar za 3 D hologramski displej. Tin i Ivan za ove su inovacije proteklog mjeseca zlatom nagrađeni i na najprestižnijem svjetskom inovatorskom skupu – Ženevskom salonu inovacija.

„To je prvi cjeloviti uređaj za 3D projekciju slike u sfernom obliku i to u punom spektru boja POV vrste koji koristi novu metodu multipleksiranja za brži i jednostavniji prikaz slike“, objasnio nam je Ivan svoju inovaciju namijenjenu prikazu svemirskih tijela, vizualnih efekata te reklamnoj industriji. Displej koristi tzv. persistence of vision (POV) efekt za prikazivanje slike na površini tijela nastalog rotacijom dvodimenzionalnog sklopa. „Zbog velike brzine rotacije, displej je proziran, a može se povezivati bluetooth vezom za programiranje ili prijenos slike, što umanjuje dosadašnje probleme s pouzdanošću žičane veze za gibajuće tijelo“. Tinov Cloud Security System, sigurnosna je pak kamera za vlasnike poljoprivrednih objekata koja nakon što opazi pokret, uslika i šalje fotografiju na cloud, a korisniku na odabranu e-mail adresu stiže obavijest o aktivnosti na čuvanom području. Ovaj uređaj koristi 3G mrežu za povezivanje na Internet, a za napajanje koristi sunčevu energija.

U kategoriji tvrtki zlato su dobili Jovica Hardi i tvrtka Samo tako d.o.o. Osim zlatnih, dodijeljeno je i 11 srebrnih te 14 brončanih medalja u ove tri kategorije, a nagrade su im dodijeli gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, poznati profesor matematike i dobitnik nagrade Ponos Hrvatske Toni Milun te tajnik Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić Grad Josip Kožar.
Osim inovacija i inventivnih rješenja izlagača, pažnju posjetitelja ovogodišnje izložbe izazvao je i popratni program događanja na kojem se govorilo o inovativnim rješenjima u poduzetništvu, ali i obrazovanju. Tako je za poduzetnike održana panel diskusija na temu „Inovacije i poslovni uspjeh poduzetnika“ dok je za učenike i profesore bilo namijenjeno predavanje „Where math is fun“ Tonija Miluna. Za najmlađe su tijekom oba dana bile organizirane i radionice iz robotike i radio-gonimetrije.

Ovo drugo izdanje izložbe održano je pod pokroviteljstvo Zagrebačke županije i Ivanić Grada, a sponzorstvom su je podržale i tvrtke INA d.d., Elektrocentar Petek te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Izložbu je ove godine otvorio je Vjeran Štublin, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije, a u programu otvorenja govorili su i tajnik Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić Grad Josip Kožar, ravnateljica I. tehničke škole Tesla Ivanka Sluganović, ravnateljica Srednje škole Ivan Švear Ksenija Pavlović, tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević, predsjednik Zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, predsjednik Programskog odbora za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku – MIPRO prof.dr.sc. Petar Biljanović, direktor proizvodnje regije zapadna Hrvatska Dubravko Novosel, voditeljica Hotela Sport Maja Krnjević i predsjednik Gradskog vijeća Ivanić Grada Željko Pongrac. U programu su nastupili i učenici Glazbenog odjela Osnovne škole Stjepan Basariček.

Tekst: M.J.

Foto: Zoran Ožetski