09.03.2015.

Veleposlanica Makedonije u Ivanić-Gradu

Na njen zahtjev se danas prije podne Veleposlanica Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Danijela Karagjozoska sastala s gradonačelnikom Ivanić-Grada Javorom Bojanom Lešom na zatvorenom sastanku u Gradskoj upravi, a potom i sa skupinom ivanićkih poduzetnika i gradske vlasti. Pripadnica makedonske nacionalne manjine u Ivanić-Gradu Verica Krnić oduševila je veleposlanicu svojim darom, velikim kruhom u obliku sunca, simbola Makedonije, što ga je sama pripremila.

Zatim je Njezina Ekselencija posjetila Specijalnu bolnicu Naftalan i Hotel Sport, te obišla ivanićku gospodarsku zonu i Seoski turizam Kezele u Šumećanima.

Osnovna svrha ovog posjeta Ivanić-Gradu je gospodarska, u cilju obnove gospodarske suradnje između dviju država. Gospođa Veleposlanica je naglasila, da je prije raspada Jugoslavije Hrvatska bila treći po značaju gospodarski partner Makedonije od deset u okruženju, a danas je tek deveti. Naglasila je, da je trudom mlade i školovane Vlade, u Makedoniji u posljednjih nekoliko godina u novim tvornicama zaposleno 137.000 ljudi, te da je zaustavljeno iseljavanje mladih školovanih ljudi. Po rastu bruto domaćeg proizvoda je u 2014. godini Makedonija zauzela 3. mjesto u Europi.

Istakla je više prednosti razvoja suradnje Makedonije i Hrvatske, a između ostaloga, da Makedonija može biti most hrvatskim proizvođačima prema tržištu CEFTA-e otkako je Hrvatska članica EU. Također je pozvala ivanićke turističke agencije, da Makedoncima ponude ljetovanja na Jadranu i rute po Hrvatskoj, a Hrvatima posjete Makedoniji, koja ima Ohrid i brojne druge povijesne atrakcije i najjeftinija skijališta, dok je glavni grad Skopje u posljednjih deset godina izgrađen u pravu metropolu.

Gospođa Veleposlanica je pozvala zainteresirane gospodarstvenike, da joj pišu u Veleposlanstvo u Zagrebu, kako bi preko nje uspostavili potrebne kontakte s makedonskim ministarstvima i gospodarstvenicima.

Tekst: Radojka Šporer