12.03.2015.

Mjere sufinanciranja radova na povećanju energetske učinkovitosti obiteljskih kuća

U sklopu Programa mjera sufinanciranja radova na povećanju energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području Ivanić-Grada, u srijedu 11. ožujka 2015. godine u Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta održalo se svečano potpisivanje ugovora između gradonačelnika Javora Bojana Leša i građana koji su zadovoljili tražene uvjete i time postali korisnici sredstava.

Grad Ivanić-Grad provodi Program u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njime će se obnoviti 32 obiteljske kuće na području grada kroz subvenciju do 37.500,00 kuna koja se može iskoristiti za zamjenu stolarije i/ili obnovu fasade te ugradnju sustava grijanja ili prozračivanja, a sve s ciljem povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području grada.

Možemo reći da je Grad Ivanić-Grad poprilično ekološki i energetski  osviješten grad, unazad nekoliko godina aktivno se uključuje u projekte energetske učinkovitosti grada.

Vrijednost investicije je 2 milijuna i 100 tisuća kuna. Određen dio sredstava se dobiva preko Fonda za zaštitu okoliša dok jednim djelom sudjeluje Grada Ivanić-Grad.

Fonda za zaštitu okoliša sudjeluje u iznosu 40% dok Grad sufinancira s preostalih 10% sredstava.

Također mogu najaviti da će se i idućih godina i ove koja je sada u tijeku Grad Ivanić-Grad i dalje aktivno uključiti u sponzoriranje i sufinanciranje projekta sa Fondom za zaštitu okoliša te da će on ići dalje, napomenuo je gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš.

Natječaji  koji su u najavi biti će objavljen krajem ožujka. Radi se o dva natječaja, jedan je za obiteljske kuće za energetsku učinkovitost koji se odnosi na obnovu fasada, krovišta, stolarije te sustava grijanja i hlađenja. Drugi natječaj je vezan za obnovljive izvore energije gdje se mogu javljati  građani zainteresirani za ugradnju solarnih kolektora i grijanja  na drvne pelete.

Novost je da će se građani javljati direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sva potrebna dokumentacija, upute i prijamni obrazac  biti će dostupni  na stranicama Grada.