18.04.2015.

Zelena čistka 2015.

Unatoč lošem vremenu jučer je na području grada Ivanić-Grada održana akcija “Zelena čistka” – najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

I ove godine odaziv volontera s područja grada Ivanić-Grada bio je vrlo dobar tako da su se u akciju osim udruga, škola, dvd-a i političkih stranaka uključili i brojni pojedinci svi s jednim ciljem da zajedničkim snagama u jednom danu očiste okoliš. Ovom akcijom se osim čistog okoliša promovira zajedništvo, povezanost i briga za bolje sutra.

Kao i prošle tako i ove godine akciji se priključio gradonačelnik g. Javor Bojan Leš.

Prva akcija Zelena čistka u Hrvatskoj provedena je 2012., sa 41.558 volontera, kad je skupljeno 3.746 tona otpada, druga akcija Zelena čistka provedena je 2013., s gotovo 50.000 volontera, kad je skupljeno 3.918 tona otpada,treća akcija Zelena čistka provedena je 2014., sa preko 52.000 volontera, kad je skupljeno 4.800 tona otpada.

Udruga “Društvo prijatelja prirode” (DPP) Ivanić-Grad ove godine se akciji uključila s preko 40 svojih članova. Vesela ekipa čistila je teren uz cestu Graberje Ivanićko – sabirna stanica Petica u šumi Marči.

Iako se količina otpada na divljim odlagalištima svake godine postepeno smanjuje još uvijek se radi o velikoj količini jer čak 37% otpada završi na divljim odlagalištima i postaje smeće. Neodgovorni pojedinci iz raznoraznih razloga – pogotovo neznanja, i dalje odlažu otpad na neprikladna mjesta rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Sudionici akcije “Zelena čistka” 2015.

Društvo prijatelja prirode
DVD Dubrovčak Lijevi
KUD „Posavec“ Dubrovčak Lijevi i Topolje
Udruga Mali princ
OŠ Posavski Bregi
OŠ Josip Badalić
OŠ Stjepan Basariček
OŠ Đuro Deželić
POU Ivanić-Grad
MO Donji Šarampov
DVD i MO Deanovec
GDCK Kućica Crvenog Križa
DVD Šumećani
DVD Tarno
MO Breška Greda
HDZ Ivanić-Grad
HNS Ivanić-Grad