01.04.2015.

Kako do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller su prezentirali projekte povećanja energetske učinkovitosti u 2015. godini i odgovarali na pitanja građana 31. ožujka na tribini u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu.

Fond tijekom ove godine raspisuje ukupno 36 javnih poziva, za čije je sufinanciranje osigurano 600 milijuna kuna.
Energetskom obnovom kuće ili stana se može uštedjeti 30-60% režija, povećati udobnost stanovanja i ujedno čuvati okoliš. Od ove godine građani zahtjeve za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada podnose izravno Fondu, te mogu odjednom podnijeti zahtjeve za više radova (izmjena vanjske stolarije + fasada + …), a smanjen je i obujam potrebne dokumentacije. Građanima će od svibnja biti dostupno i sufinanciranje nabave bijele tehnike za domaćinstvo A+++ razreda (perilica rublja ili posuđa, sušilica rublja, hladnjak, zamrzivač, hladnjak sa zamrzivačem – jedan uređaj po osobi uz subvenciju od 800 kuna), dok je natječaj za električna i hibridna vozila otvoren od početka ožujka. Fond sufinancira i trening građana vozača za uštedu do 18% goriva u vozilu.

Od ove godine se sufinancira i energetska obnova poslovnih i gospodarskih zgrada i objekata, uvođenje sustava upravljanja energijom, zamjena energenata u pogonima, kao i iskorištavanje sunčeve energije u hotelima, ugostiteljskim objektima, apartmanima, kampovima…

Posebni javni pozivi i natječaji su predviđeni za projekte zaštite okoliša koje provode organizacije civilnog društva, braniteljske zadruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, te za obrazovne i istraživačke aktivnosti na području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Za gradove i općine se sufinancira uspostava sustava cjelovitog gospodarenja otpadom, energetski učinkovitija javna rasvjeta, promjena sustava grijanja u školama i vrtićima, pregradnja vozila javnog prijevoza na plin ili struju, nabava gradskih bicikla.

Tribinu su posjetili i čelnici Grada Ivanić-Grada i Općine Križ, kao i predstavnici Općine Kloštar Ivanić.
Detaljnije informacije se mogu naći na internetskim stranicama Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst: Radojka Šporer
Foto: Zoran Ožetski