08.10.2014.

Obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku hrvatskih branitelja u Ivanić Gradu, obilježen je Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Dan neovisnosti obilježava se u sjećanje na 8. listopada 1991. godine dan kada je Hrvatski sabor na sjednici održanoj u podrumu naftaplinske zgrade u Zagrebu, jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

U ime Grada Ivanić-Grada vijenac je položilo izaslanstvo grada predvođeno zamjenikom gradonačelnika Željkom Posilovićem u pratnji potpredsjednice Gradskog vijeća Gordane Kanić i gradskog vijećnika Tomislava Cuvaja. Osim predstavnika grada svijeće su zapalili roditelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, predstavnici braniteljskih udruga, antifašističkih boraca, predstavnici gradskih poduzeća i ustanova te predstavnici političkih stranaka.

Tekst: Zoran Ožetski