30.10.2014.

Memorijal "Rudolf Perešin" 26.10.2014. Ivanić-Grad i Caginec

10-im Memorijalom Rudolfa Perešina obilježena je 23. godišnjica povijesnog preleta pilota Rudolfa Perešina MIG-om 21 iz Bihaća u Austriju 25. listopada 1991. godine. Riječ je o herojskom činu, kojim je u najteže vrijeme okupacije Hrvatske prešao iz JNA u Hrvatsku vojsku i pridružio se obrani Hrvatske. Poginuo je na borbenom zadatku u akciji Bljesak 2. svibnja 1995. godine. Rudolf Perešin rođen je u Gornjoj Stubici, a odrastao u Ivanić-Gradu, te se u oba mjesta svake godine odaje počast njegovu junaštvu.

26.10.2014. u 10 sati su vijence uz bistu Rudolfa Perešina u Ivanić-Gradu položili i zapalili svijeće izaslanik ministra obrane, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general-bojnik Dražen Šćuri; obitelj Perešin; izaslanik župana, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković; izaslanik gradonačelnika Zagreba, voditelj Odjela za branitelje Grada Zagreba Miodrag Demo; gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Gradskog vijeća Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, Željko Posilović i Željko Pongrac, predsjednik Općinskog vijeća Kloštra Ivanića Krešimir Bunjevac i zamjenik predsjednika OV Križ Zlatko Hrastić; predsjednica Općinskog vijeća Donje Stubice Đurđica Labaš; gradonačelnik Novske Vlado Klasan; predsjednik Udruge Susreti za Rudolfa Perešina Zvonko Marko; delegacija Zajednice udruga iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada i općina Kloštar Ivanić i Križ u sastavu Goran Leš, Nenad Vujanić i Leo Ordanić; delegacija tvornice Gredelj iz Zagreba, i drugi.

U 11 sati su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-ploče Rudolfa Perešina u Cagincu, uz svečani program KUD-a Đuro Kundek Caginec i Vokalnog ansambla Milka Trnina Ivanić-Grad, izložbu likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola s područja Grada Ivanić-Grada i modelarski aeromiting Sekcije RC-IG Aero-kluba Ivanić-Grad.

U četvrtak je general Josip Štimac, prijatelj i suborac Rudolfa Perešina, u Ivanić-Gradu održao predavanje za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola.

Memorijal su i ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane organizirali Grad Ivanić-Grad, Udruga “Susreti za Rudolfa Perešina”, Mjesni odbor Caginec-Prkos i Zajednica udruga iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada i općina Kloštar Ivanić i Križ.

Radojka Šporer