17.12.2014.

Dopis Ministarstvu zdravlja RH

Objavljujemo dopis kojeg je naša Gradska uprava poslala u Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, vezan uz problematiku ukidanja specijalističkih ordinacija, o čemu je bilo riječi na konferenciji za novinare održane 10. prosinca ove godine.

Poštovani,

Dana 10. prosinca 2014. godine Grad Ivanić-Grad organizirao je konferenciju za novinare radi alarmantne situacije prestanka rada pojedinih specijalističkih ordinacija, a Dom zdravlja Zagrebačke županije, Ispostava Ivanić-Grad, odazvao se konferenciji. Ispred Doma zdravlja Zagrebačke županije, Ispostava Ivanić-Grad prisustvovao je g. Tomislav Milevčić, voditelj Ispostave.

Naime, u posljednje dvije godine ukinute su ortodontska i internistička ordinacija, a prestala je s radom i oftalmološka ordinacija. Krajem ove godine prestat će s radom i pulmološka ordinacija. Uz navedene, prijeti gašenje i drugih specijalističkih ordinacija.

Ministarstvo zdravlja uskratilo je ugovor za ortodonciju Stomatološkoj poliklinici Zagreb te je Stomatološka poliklinika Zagreb otkazala ugovor Domu zdravlja Zagrebačke županije, Ispostava Ivanić-Grad i Zubotehničkom laboratoriju Krsnik.
Uslijedili su problemi s internističkom ordinacijom. Internista je navršio uvjete za starosnu mirovinu, a produljenje rada u slučaju potrebe stanovništva može dopustiti Ministar zdravlja izdavanjem rješenja. Ministar zdravlja donio je rješenje o zadržavanju internista za 2 godine jer postoji potreba stanovništva, no nakon 2 godine rad ordinacije nije produžen.
Slična je situacija i s oftalmologom jer Ministarstvo zdravlja nije produžilo rad oftalmologu mada je za to bilo zakonskih uvjeta. Zbog brojnih apela dopušteno je zapošljavanje novog oftalmologa, no na raspisani natječaj nitko se nije javio.
Krajem ove godine liječnik specijalist pulmolog također ide u mirovinu te prestaje raditi pulmološka ordinacija. Na natječaj za liječnika specijalista pulmologa nitko se nije javio.
Sljedeće godine trebao bi prestati s radom liječnik specijalist radiolog zbog navršenih godina života, a Ministarstvu zdravlja je općepoznat manjak radiologa i većini radiologa se produžuje rad do 70 godina života.
Također bi trebao prestati s radom i liječnik specijalist fizijatar, no Dom zdravlja Zagrebačke županije, Ispostava Ivanić-Grad, zatražit će od ministra zdravlja da se produži rad.
Liječnik specijalist ginekolog otišao je na rad u inozemstvo i čeka se zapošljavanje liječnika specijalista ginekologa kojeg je Dom zdravlja uputio na specijalizaciju.
Uz sve navedene poteškoće i ukidanja specijalističkih ordinacija, sudionici privatne prakse u laboratoriju prestaju iduće godine s radom te umjesto njih dolazi jedan inženjer medicinske biokemije što dodatno otežava tešku situaciju.

Uz sve probleme ukidanja specijalističkih ordinacija, važno je napomenuti kako je Zagrebačka županija jedina županija u Hrvatskoj koja nema opću bolnicu.

Zbog cjelokupne situacije građani Grada Ivanić-Grada iznimno su zabrinuti te je neodrživo za osnovnu egzistenciju većine stanovnika da zbog potrebe odlaska obavljanja pojedinog specijalističkog pregleda moraju putovati u grad koji ima specijalističku ordinaciju. Također treba uzeti u obzir da je riječ o više odlazaka i troškova. Potrebno se je prvo otići naručiti, zatim obaviti pregled, a po potrebi dolaziti i na kontrole. Sve iziskuje znatne troškove koje građani sami ne mogu snositi, a naknadu troškova prijevoza ne namjerava sufinancirati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.
Nije ugrožena samo materijalna egzistencija građana, već i zdravlje građana Grada Ivanić-Grada i okolice.

Grad Ivanić-Grad u proračunu za 2014. godinu uspio je, zajedno sa Zagrebačkom županijom, osigurati znatan dio sredstava za financiranje hitne medicinske pomoći. Grad Ivanić-Grad je financirao i logopeda te liječnika internistu – kardiologa. Prijašnji ministar zdravlja g. Rajko Ostojić obećao je uvesti dodatne timove hitne medicinske pomoći, no ostalo je na obećanjima te se ništa nije realiziralo.
Ukoliko Ministarstvo zdravlja u osnovnoj mreži zdravstvene djelatnosti predvidi obećane timove hitne pomoći za Grad Ivanić-Grad, sredstva koja Zagrebačka županija i Grad Ivanić-Grad izdvajaju za financiranje hitne medicinske pomoći mogla bi se prenamijenila za financiranje specijalista koji bi iz bolnica dolazili određene dane u Dom zdravlja Zagrebačke županije, Ispostavu Ivanić-Grad.
Stupanjem na snagu novog Zakona o porezu na dohodak direktno su oštećeni proračuni jedinica lokalnih samouprava te će navedenim izmjenama prihodi Grada Ivanić-Grada biti smanjeni za oko 5 milijuna kuna čime je znatno umanjena mogućnost Grada da i dalje sufinancira i pomaže specijalističke ordinacije Doma zdravlja Zagrebačke županije, Ispostave Ivanić-Grad.

Grad Ivanić-Grad zajedno s Domom zdravlja Zagrebačke županije, Ispostava Ivanić-Grad predlaže da Ministarstvo zdravlja pomogne u očuvanju zdravlja građana Grada Ivanić-Grada na način da, u skladu s člankom 159., stavak 2, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dopusti produljenje rada liječnicima specijalistima do 70 godine života, a kako se ne bi ukinule sve specijalističke ordinacije u Ivanić-Gradu. Također smatramo da je potrebno omogućiti veći broj specijalizacija.

Ukoliko imate ikakvih dodatnih pitanja ili smatrate da vam je potrebno dodatno pojašnjene navedenih problema, bit će nam drago da nam se obratite.

S poštovanjem,

GRADONAČELNIK:
Javor Bojan Leš, dr.vet.med.