15.12.2014.

1. skupština UHDDR´91 Otok Ivanić

Članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata ́91 Otok Ivanić održali su u petak svoju prvu redovnu godišnju Skupštinu od kako su ugasili ogranak UHDDR-a, čiji su bili članovi 19 godina i osnovali svoju samostalnu udrugu okupljajući članstvo s područja Grada Ivanić-Grada te Općina Kloštar Ivanić i Križ. Razlog takvog čina bio je u neslaganju s načinom reorganizacije UHDDR sa Središnjicom u Zagrebu i želje da njeni članovi mogu imati slobodan izbor pripadnosti udrugama proizišlih iz Domovinskog rata, pravo na vlastiti izbor članova upravnih tijela udruge bez uplitanja Središnjice i samostalnost u vođenju platnog prometa.

Unatoč činjenice da od gašenja starog podračuna 7. siječnja do otvaranja novog računa 24.10. ove godine, nisu imali svoj žiro račun, članovi UHDDR ́91 Otok Ivanić u potpunosti su realizirali svoj plan za 2014. godinu, što je s obzirom na uvjete ocijenjeno kao uspjeh. Velika zasluga za to pripada i Zajednici udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grad te Općina Kloštar Ivanić i Križ koja ih je financijski pratila i u kojoj je UHDDR ́91 Otok Ivanić nastavio kontinuitet nakon gašenja Ogranka UHDDR-a. Najznačajnijim uspjehom smatra se završetak projekta podizanja stećka poginulim braniteljima s područja Otoka Ivanića na Spomen području Trokut Novska koji je završen ove godine kao rezultat uspješne suradnje sa ZUDR-om Ivanić-Grad.

Dragovoljci su na Skupštini usvojili Program rada za 2015.godinu kao i Strateški plan rada UHDDR ́91 Otok Ivanić za period 2015.-2017. godina kojim predviđaju mogućnost, da se sljedeće godine, samostalno jave na natječaje koje financira Ministarstvo branitelja i na taj način prošire svoju osnovnu djelatnost.

Skupštini su nazoćili i Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, predsjednik gradskog vijeća Željko Pongrac, zamjenik Načelnika Općine Kloštar Ivanić Miljenko Majdek te predsjednik Općinskog vijeća Križa Đuro Paher, koji su u prigodnim obraćanjima pohvalili samostalni put kojim su Dragovoljci krenuli te izrazili zadovoljstvo što su dragovoljci s područja triju lokalnih uprava zajedno u jednoj udruzi koja je među najaktivnijima na području Otoka Ivanića te im uputili čestitke za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane.

Tekst: Leo Ordanić

Foto: Zoran Ožetski