15.11.2013.

Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti


Mjerenjem guk-a, tlaka, spirometrije i tjelesne težine na Trgu Vladimira Nazora, Klub osoba sa dijabetesom "Za bolji život" obilježio je 14.11.- Svjetski dan šećerne bolesti.

Tom prigodom dr. Almenka Balenović, spec. medicine rada održala je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić  - Gradu prezentaciju i predavanje na temu "Dijabetes  - upoznaj komplikacije"

Dr. Balenović istaknula je poražavajuću činjenicu kako u Hrvatskoj samo 25 % stanovništva ima dobro regulirani šećer u krvi. Jedna od dvoje oboljele osobe nije svjesna da boluje od dijabetesa, a godišnje kod nas umre čak oko 4000 osoba.
Ni u svijetu nije drugačija slika. Procjenjuje se da je trenutačno oboljelih od dijabetesa oko 371 milijun, a do 2030. godine ta brojka će se popeti do 525 milijuna.

Balenović napominje ono najvažnije kada je u pitanju ova bolest- prevencija i rana dijagnoza. Prevencija se sastoji od zdravog načina života, odnosno birane prehrane, redovne tjelesne aktivnosti i naravno izbjegavanja alkohola i cigareta i unošenja ostalih tvari štetnih po ljudski organizam.   Edukacijom stanovništva i posebno mladih smanjit će se broj oboljelih ali i samim poznavanjem simptoma ove bolesti postići će se rano otkrivanje čime će se spriječiti često teško komplikacije koje dijabetes donosi kao što su bolesti bubrega, krvožilnog sustava, očiju, ekstremiteta (krajnja posljedica- amputacija) i živčanog sustava.

U drugom dijelu predavanja dr. Balenović, predsjednica Udruge "Sve za nju" govorila je o prevenciji raka dojke, još jednoj zlokobnoj bolesti koja drži neslavno prvo mjesto po broju oboljelih i umrlih žena.
Prisutni, među kojima su bili i učenici Srednje škole Ivan Švear, mogli su naučiti sve o ranom otkrivanju raka dojke, uzrocima, simptomima, dijagnozi, liječenju i oporavku. Ono najvažnije- prevencija ove bolesti, je upravo rano otkrivanje koje spašava život, poručila je dr. Balenović.

Predavanje je završilo zdravim domjenkom koji su pripremili članovi Kluba "Za bolji život".

pb142978.JPG   pb142981.JPGpb142982.JPGpb143005.JPGpb143012.JPGpb143016.JPGpb143022.JPGpb143051.JPGpb143056.JPG