23.01.2020.

Projekt Financijska pismenost: SŠ Ivan Švear Ivanić Grad i Štedopis

U srijedu, 15. siječnja 2020. godine, u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić u Zaprešiću je, u organizaciji udruge Štedopis (Institut za financijsko obrazovanje) održana stručna edukacija iz područja Financijske pismenosti u kojoj su sudjelovale i profesorice ekonomskih predmeta iz SŠ Ivan Švear Ivanić Grad, Tijana Golak, Silvija-Svetoivanec-Marinčić i Josipa Ilić. Edukaciju su vodile gđa Marina Ralašić, predsjednica udruge Štedopis te dr. sc. Maja Vehovec, recenzentica udžbenika „Moj novac, moja budućnost“.

Sadržaj edukacije je uključivao 4 modula: 1. Zaštita potrošača, 2. Novac, 3. Financijske institucije i financijski proizvodi i 4. Planiranje osobnih financija.

Edukacija je organizirana kao rezultat uspješnog projekta udruge Štedopis – Instituta za financijsko obrazovanje, kojemu je partner i naša Srednja škola Ivan Švear.
U protekle dvije godine profesorica ekonomskih predmeta, Josipa Ilić, dipl. oec., je s učenicima prvih razreda ekonomskog usmjerenja uspješno provodila državno online natjecanje Europski kviz o novcu (European Money Quiz) u organizaciji Hrvatske udruge banaka i Štedopisa, a ujedno je učenicima bila i mentorica.

Na temelju sudjelovanja u kvizu i ostvarenih rezultata naših učenika, predsjednica udruge Štedopis (Institut za financijsko obrazovanje), gospođa Marina Ralašić, uputila je poziv prof. Ilić na partnersko uključivanje Srednje škole Ivan Švear u natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za udruge u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih. Na natječaj je prijavljen projekt Financijske pismenosti koji se sastoji od:
donacije određenog broja primjeraka udžbenika „Moj novac, moja budućnost“ 3. Izdanje učenicima i nastavnicima škola partnera
radionica za učenike 3. i 4. razreda i nastavnike škola partnera na temu financijske pismenosti
terenske nastave – putovanja učenika i nastavnika škola partnera s ciljem upoznavanja financijskih institucija u RH i Europi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u rujnu 2019. godine, nakon procjene kvalitete prijavljenih projekata, odobrilo partnerski projekt i donijelo Odluku o dodjeli 83.969,00kn bespovratnih sredstava udruzi Štedopis, za provedbu projektnih aktivnosti.

Uz Srednju školu Ivan Švear Ivanić Grad, u projektu kao partneri sudjeluju i SŠ Dugo Selo, SŠ Jastrebarsko, SŠ Ban Josip Jelačić Zaprešić, Strukovna škola Pula te SŠ Hrvatski kralj Zvonimir Krk.

Nastavak projektnih aktivnosti, kroz radionice za učenike i nastavnike te terensku nastavu, očekuje se tijekom proljeća ove godine, a kroz sve navedeno učenike naše škole ćemo i dalje kvalitetno pripremati za donošenje odgovornih financijskih odluka u budućem poslovnom i privatnom životu.