20.02.2017.

Vratio nam se Gjuro Kundek

Kulturnim programom u POU i u Muzeju Ivanić-Grada 16. veljače 2017., u trajanju od 18.00 do 20.00 sati obilježen je povratak uspješno obnovljenog portreta velikog sugrađanina s kraja 19. stoljeća, gradonačelnika Ivanić-Grada i narodnog dobrotvora Gjure Kundeka.

Portret je naručilo gradsko vijeće Ivanić-Grada kod bečkog portretista Kugela poslije neočekivane smrti uspješnog i dragog gradonačelnika Gjure Kundeka, da bude na trajan spomen građanima. Slika je desetljećima stajala u gradskoj vijećnici, no, prije kraja II. Svjetskog rata pohranjena je u tajnosti u ivanić-gradskoj obitelji Barbarić.

Donacijom sada već pokojnog g. Branka Barbarića i obitelji, slika koja predstavlja važan dio baštine Ivanić-Grada konačno je dospjela na mjesto koje joj pripada.

Za obnovu portreta zaslužni su Grad Ivanić-Grad, Muzej Ivanić-Grada i Ministarstvo kulture RH, a radove je uspješno okončao restauratorski tim Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, pod stručnim vodstvom prof. Tamare Ukrainčik.

U stručnom dijelu programa u Pučkom otvorenom učilištu sudjelovali su: Dr.sc. gđa. Agneza Szabo, velika poznavateljica povijesti i znamenitih građana Ivanić-Grada, s povijesnim osvrtom na život i djelo Gjure Kundeka i Prof.mag.art. Tamara Ukrainčik, slikarica i restauratorica, s prikazom tijeka restauratorskih radova na portretu, a program su svojim nastupom obogatili članovi KUD-a „Đuro Kundek“ iz Caginca.

U ime Grada Ivanić-Grada, ali i mjesne zajednice Caginec koju je izgradnjom škole zadužio upravo Đuro Kundek, skupu se obratio dogradonačelnik, g. Željko Posilović.

Osobita priznanja, vezana uz čuvanje sjećanja na Gjuru Kundeka te obnovu njegova portreta, a i zalaganje za osnivanje gradskog muzeja, ravnateljica Muzeja Ivanić-Grada uručila je obitelji Barbarić, dr. Agnezi Szabo, Udruzi Prijatelji baštine-Amici hereditatis, Ivanić-Grad, KUD-u „Đuro Kundek“, Caginec te Gradskome vijeću i gradonačelniku Ivanić-Grada.

Program se nastavio u Muzeju, uz razgledavanje obnovljenog portreta, izložbu posvećenu obnovi starog Ivanića te dodjelu zahvalnica sugrađanima koji su najviše pridonijeli uspjehu prve Noći muzeja u Muzeju Ivanić-Grada.

Radostan dan za baštinu grada!

Tekst i foto: Vida Pust Škrgulja