10.10.2016.

Hrvatska uvjerljiva protiv Austrije u prijateljskoj utakmici u Ivanić-Gradu

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija odigrala je u petak 7. listopada u Ivanić-Gradu prvu pripremnu utakmicu za Europsko prvenstvo. Protivnik je bila reprezentacija Austrije, a naše reprezentativke bile su bolje sa uvjerljivih 36:28.

Pobjeda niti u jednom trenutku nije bila upitna. Hrvatska je na početku povela 4:0, a Austrijanke su najbliže bile sredinom poluvremena kada su došle na gol zaostatka. Ipak, na odmor se odlazi s 15:11, prvenstveno zbog obrana raspoložene Ivane Kapitanović. U nastavku Hrvatice su ubacile u višu brzinu i u 49. minuti došle do visokih 11 golova prednosti. Do kraja utakmice gošće su uspjele smanjiti na prihvatljivih 8 razlike.

Izbornik Hrvatske Goran Mrđen u prvom je poluvremenu igrao sa najjačom ekipom, da bi u nastavku dao priliku svim igračicama. Najefikasnija kod Hrvatske bila je i ovaj put Andrea Penezić sa 7 golova, a impresionirale su i Ćamila Mičijević sa 6 golova i golmanica Ivana Kapitanović koja je sakupila čak 18 obrana. U nastavku posebno su bile raspoložene i Vesna Milanović-Litre i Sonja Bašić koje su zabile po 5 golova. Kod Austrijanki najbolja je bila Sonja Frey sa 8 golova.

Dan kasnije igrao se uzvratni susret u Grazu, a Austrijanke su u posljednjim sekundama pobijedile 26:25.

Najefikasnija u redovima Hrvatske bila je Sonja Bašić koja je postigla šest pogodaka, a tri je upisala Ekaterina Nemaškalo. Ivana Kapitanović upisala je sedam obrana i dva gola, a Marina Razum dvije obrane.

Europsko prvenstvo igra se od 4. do 18. prosinca u Švedskoj, a naša reprezentacija smještena je u iznimno tešku skupinu sa Norveškom, Rusijom i Rumunjskom.

Tekst: Siniša Klasić
Foto: Zdenko Vanjek